Autismecafé 28 september

Autisme en relaties

Gastspreker: Birsen Basar
Gespreksleider: Ralph Löwenstein

Birsen Basar is een Turks-Nederlandse vrouw met autisme die zich sinds 2008 inzet voor lotgenoten. Ze geeft presentaties en vertelt in tv-programma's en magazines hoe het is om autisme te hebben. Over haar leven met autisme zijn twee documentaires. Birsen heeft 4 boeken geschreven over autisme.
In het dagelijkse leven werkt Birsen bij de gemeente Breda en als autismecoach voor jongeren en volwassenen met autisme. Birsen studeert orthopedagogiek op de VU en doet een onderzoeksstage over autisme bij het Nationaal Autisme Register (NAR).
Bij het woord relatie denkt men in eerste instantie aan een liefdesrelatie maar het is zoveel meer. Relaties kunnen gaan om allerhande sociale relaties die wij in ons leven hebben denk daarbij aan je buren, ouders, klasgenoten, vrienden, collega's etc. Alle mensen hebben sociale relaties, ook mensen met autisme. Mensen met autisme verwerken informatie op een andere manier, hierdoor kan het beginnen en onderhouden van sociale relaties lastig voor hen zijn. Hoe begin je, wat moet je dan zeggen en wat gaat erna gebeuren? Sociale relaties zijn doorgaans iets wat mensen zonder autisme, zonder na te denken uitvoeren, terwijl dat bij mensen met autisme voor vraagtekens kan zorgen. Vooral datgene wat niet wordt gezegd, is meestal lastig. Bij het Autismecafé gaan we op deze avond met elkaar in gesprek over autisme en relaties:
• Welke soorten relaties zijn er?
• Wat zijn de stadia om van een oppervlakkig contact te gaan naar een warme relatie?
• Hoe komt het dat mensen met autisme het aangaan van relaties lastig vinden?
• Wat hebben mensen met autisme nodig om een relatie te kunnen onderhouden?
• Welke problemen kunnen mensen met autisme ervaren bij het aangaan van relaties?
• Hoe kun je mensen met autisme ondersteunen op het gebied van relaties?
• Dating en autisme, hoe gaat dat in zijn werk?
• Hoe geef je jouw grenzen aan en bespreek je verwachtingen?
Wellicht hebt u ook nog vragen of ervaringen die u wilt delen. We zien u graag woensdagavond 28 september vanaf 19:00 uur in de BaLaDe om met ons in gesprek te gaan.

VERLOOP AVOND
19.00 uur Ontvangst met koffie & thee
19.25 uur Welkom en start programma
19.30 uur Deel 1
20.30 uur Pauze
20.45 uur Deel 2
21.30 uur Napraten met een drankje

E-mail: autismecafewaalwijk@gmail.com
Bij vragen kunt u contact opnemen met de contactpersonen van Autismecafé Waalwijk.

Bellen kan ook:
Astrid van Dorsten (06-247 708 18) of
Wouda van Mensfoort (06-268 459 08)
Meer nieuws
Bestellijst de kansenfabriek week 19 2024
Bestellijst De Kansenfabriek week 19-2024Klik op deze link voor de bestellijst van week 19-2024
Lees meer »
12 uurtje
12-uurtje12-uurtjes De Kansenfabriek 2024 Slechts € 6,50 p.p. 12.00 uur tot 14.00 uur Tomatensoep, snee desembrood met omelet, snee desembrood met kroket, salade Reserveren verplicht Onderstaand een overzicht van de data (laatste zondag van de maand) ...
Lees meer »
To do mei 2024
TO DO MEI 2024Naast de vaste, wekelijkse activiteiten zijn er ook meerdere extra activiteiten en bijeenkomsten in februari in BaLaDe / De Kansenfabriek. Klik hier voor een overzicht.
Lees meer »