Bericht van Autismecafé: Autisme en zelfstandigheid op 27 november

Gastsprekers: Benjamin Huijsmans en Paul Bosters https://leermakerszorggroep.nl
Gespreksleider: Ralph Löwenstein

Onze gastsprekers delen met ons hun brede ervaringen in de begeleiding van mensen met autisme naar zelfstandigheid.
Wat verstaan we onder zelfstandigheid? Wat is het verschil met/zonder autisme? Zijn er fasen in de ontwikkeling naar zelfstandigheid te herkennen? In hoeverre is iemand leerbaar in het zelfstandig wonen en leven? Concentratie en uitvoer taken: wat is er nodig om te starten met een taak en om het vol te houden? Zelfstandig leren + taken oppakken. Zijn er hulpmiddelen om bijvoorbeeld op tijd te komen? Hoe leer je je verantwoordelijkheden zelf op te pakken?
Wie zijn onze gastsprekers?
Paul Bosters werkt bij Leermakers Zorggroep als woonbegeleider op een woongroep waar mensen met autisme wonen. Hij heeft zelf verschillende psychisch zware perioden in zijn leven meegemaakt, waardoor hij vastgelopen is op school en werk. Hij heeft op zijn 28e zelf de diagnose autisme gekregen. Bij het begeleiden maakt hij veel gebruik van zijn levenservaringen en heeft hierdoor een andere benadering dan begeleiders zonder autisme. Hij deelt met geïnteresseerden graag zijn kennis en ervaring.
Benjamin Huijsmans is als zorgcoördinator werkzaam bij de Leermakers Zorggroep. Hij werkt samen met Dr. Martine Delfos en omarmt haar zienswijze op autisme. De afgelopen 10 jaar heeft hij werkervaring opgedaan op het gebied van autisme hulpverlening. Benjamin werkt vanuit verbinding, Hij zet de mens centraal en niet de diagnose.
Deze avond is gratis toegankelijk voor ouders en familie van kinderen met autisme, belangstellenden, hulpverleners, leerkrachten en docenten. Ook voor jongeren en volwassenen met een autisme spectrum stoornis, die vragen hebben over dit onderwerp. U bent allemaal van harte welkom, wij hopen wederom op een grote opkomst!

Daniëlle van Uden, studente aan de Academie voor Sociale Studies te ’s-Hertogenbosch, Avans Hogeschool doet haar afstudeeronderzoek bij het Autismecafé Waalwijk. Hieronder vindt u een link naar een enquête. Als u deze enquête zou willen invullen kunnen wij u nog beter van dienst zijn. Het kost u enkele minuten.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSct3mWkvFgYB3vL3s3MOdAOkiA1_zh_Wg1GDrkmQXg3UuSH9g/viewform?usp=sf_link

U helpt Daniëlle met afstuderen en ons met het optimaliseren van het Autismecafé. Hartelijk dank voor de genomen moeite.
PROGRAMMA:
19.00 uur Ontvangst met koffie & thee
19.25 uur Welkom en start programma
19.30 uur Deel 1
20.30 uur Pauze
20.45 uur Deel 2

21.30 uur Napraten met een drankje

E-mail: autismecafewaalwijk@gmail.com
Meer nieuws
Grand cafa de kansenfabriek gaat weer open
Grand Café De Kansenfabriek gaat weer open!Vanaf 2 juni gaat ook het grand-café van De Kansenfabriek weer open. Uiteraard met inachtneming van de dan geldende Corona regels en horecaprotocollen van de 1,5 meter maatschappij. Maar er kan dan gelukkig weer geluncht, gedineerd en een drankje ...
Lees meer »
De kansenfabriek gesloten tot 6 april nu tijdelijk tafeltje dekje
De Kansenfabriek gesloten tot 6 april, nu tijdelijk 'tafeltje dekje'Ook De Kansenfabriek is dicht vanwege het Corona virus. Maar er wordt in de keuken in BaLaDe gewoon doorgewerkt. Want De Kansenfabriek brengt tijdelijk avondmaaltijden rond bij de bewoners van BaLaDe die dat willen. Voor 5 euro kunnen zij een ...
Lees meer »
Optreden de vrolijke noot woensdag 18 maart
Optreden de Vrolijke Noot woensdag 18 maartZangkoor De Vrolijke Noot treedt woensdag 18 maart op in het Grand Café van De Kansenfabriek. De toegang is gratis en het concert duurt van 19.00 tot circa 21.00 uur. Het koor zingt meerstemmig het levenslied van heel vroeger tot heden, maar ook ...
Lees meer »