Autismecafé over grensoverschrijdend gedrag

Het Autismecafé Waalwijk houdt woensdag 30 januari vanaf 19:00 uur een avond in De Kansenfabriek met als thema autisme en grensoverschrijdend gedrag. Het tweemaandelijkse Autismecafé is een initiatief ván ouders vóór ouders, familieleden, vrienden en professionals die een kind of partner met een autisme spectrum stoornis hebben, meemaken of begeleiden. De toegang tot de thema-avonden is gratis. Het Autismecafé vervult een regiofunctie. Het vindt tweemaandelijks plaats met wisselende sprekers, behalve in de zomermaanden.

Grensoverschrijdend gedrag is een complex en beladen onderwerp maar het komt overal voor. Mensen met autisme lopen ook risico, zelfs meer dan anderen, blijkt uit onderzoek. Grensoverschrijdend gedrag vindt plaats op psychologisch, fysiek, seksueel, financieel en materieel vlak, zowel bewust als onbewust. Het heeft bijna altijd te maken met machtsmisbruik. Het gedrag komt tot uiting in verbaal, fysiek of ander non-verbaal gedrag. Het kan gaan om pesten, agressief gedrag, discriminatie en seksuele toenadering of -intimidatie. Het gedrag wordt als vijandig, vernederend of intimiderend ervaren. Hoe komt iemand tot grensoverschrijdend gedrag? Waarom komt de ene persoon wel tot dit gedrag en de andere niet? Wat ligt er aan ten grondslag? Hoe kunnen we mensen met autisme helpen die dit gedrag vertonen? Deze en andere vragen komen aan de orde bij de gastspreker voor de avond: Marien Lokerse.

Deze avond is toegankelijk voor leerkrachten, docenten, ouders en familie van kinderen met autisme, belangstellenden en hulpverleners. Ook voor jongeren en volwassenen met een autisme spectrum stoornis, die vragen hebben over dit onderwerp.

Deelnemers aan het café zijn vanaf 19:00 uur welkom voor koffie en thee. Een half uur later begint het eerste deel van de avond. Na en uur is er een pauze van een kwartier. Dan volgt een tweede deel van drie kwartier, waarna er gezamenlijk nagepraat kan worden.

Er is bij de Kansenfabriek ruime en gratis parkeergelegenheid. De toegang is gratis maar wie het Autismecafé wil ondersteunen, kan dat doen met een vrijwillige gift. Vooraf aanmelden is niet nodig.
Meer nieuws
Muzikale bingo 26 augustus
Muzikale Bingo 26 augustusAanstaande maandag 26 augustus vindt er ’s middags van 14.00 tot 16.30 uur een bijzondere gratis activiteit plaats: een muzikale bingo, verzorgd door Paul Koevermans. Deze bijzondere bingo draait helemaal om liedjes uit de jaren zestig, zeventig en ...
Lees meer »
Burendag in de kansenfabriek op 28 september
Burendag in De Kansenfabriek op 28 septemberZaterdag 28 september 2019 viert Nederland voor de veertiende keer Burendag. Na een drukbezochte editie vorig jaar doen De Kansenfabriek en ContourdeTwern dit jaar opnieuw mee. Het thema nu: Geloof in je Wijk! Deelname aan de Burendag is gratis, ...
Lees meer »
Flow netwerk gaat 2 september weer van start
Flow Netwerk gaat 2 september weer van startDe werkloosheid is historisch laag. De arbeidsmarkt staat super strak. Er zijn veel vacatures en te weinig werkzoekenden om die allemaal in te vullen. Vooral in de technische beroepen is de behoefte groot. Zelfs de kansen voor 50-plussers zijn de ...
Lees meer »