Tobias, 'Meesterbakker' in de Kansenfabriek

Tobias, ‘meesterbakker’ in de Kansenfabriek


Wie koffie of thee komt drinken in het Grand Café van De Kansenfabriek, moet eens vragen of er een koekje van Tobias bij kan. Tobias de Jager (29) is de ‘meesterbakker’ van de Kansenfabriek. Een locale beroemdheid, zeker sinds hij een jaar geleden de wedstrijd Heel Waalwijk Bakt won. Met een chocoladetaart die niet alleen de jury maar ook hemzelf erg kon bekoren. “Dat is nog steeds mijn favoriete taart,” zegt hij trots.

Die eerste prijs in die wedstrijd van de Wereldwinkel bracht hem naar twee workshops gegeven door Meester Patissier Robert van Beckhoven, bekend van de tv-wedstrijd Heel Holland Bakt. Onder diens hoede kon Tobias zich verder bekwamen in het bakken van koekjes en taarten. En hij wil daar graag nog een keer een cursus brood bakken aan toevoegen om zijn vakmanschap aan te vullen.

Tobias is via Prisma als medewerker in De Kansenfabriek beland. In oktober 2015 om precies te zijn; toen De Kansenfabriek nog niet zo heette. Hij heeft het er prima naar zijn zin. “Ik hou er wel van om een beetje streng aangepakt te worden”, zegt hij. ”Daar leer ik het meeste van. Ik hou er ook van om telkens nieuwe dingen te proberen, uitdagingen te zoeken. Daar krijg ik hier de kans voor. En als mensen wat ik voor ze maak lekker vinden, word ik daar zelf heel blij van.”

Zijn moeder heeft hem de liefde voor koken en bakken bijgebracht, legt hij uit. En ook zijn zus is er op die manier door geraakt; ook zij deed mee aan Heel Waalwijk Bakt. Ooit dacht Tobias dat koken ‘zijn ding’ kon worden. “Maar het werd toch bákken. Koken is hard werken met veel stress en het vergt ook veel concentratie. Toen ik op tv Rudolf van Veen en andere bakkers bezig zag raakte ik daar zó door geïnspireerd dat ik me op het bakken ben gaan richten. Dat past veel beter bij mij.”

Nieuwsgierig als hij is, heeft Tobias inmiddels weer van alles uitgeprobeerd. Zeer goed in de smaak bij de klanten van De Kansenfabriek viel bijvoorbeeld de taart die hij met de bekende Oreo-koekjes maakte. Hij speurt zowel het internet als oude papieren kookboeken af naar bruikbare recepten. En nu de zomer aan het eindigen is, richt hij de blik richting herfst en winter. En dat betekent: chocola!

Tobias maakt ook taarten op bestelling.

181001 foto tobias
Meer nieuws
Mikz profiteert van samenwerking in balade
Mikz profiteert van samenwerking in BaLaDeMikz kinderopvang profiteert volop van de samenwerking met andere kindgerichte instellingen in BaLaDe, vooral van de samenwerking met basisschool Baardwijk. Dat wil Mikz graag benadrukken tijdens de komende open dag in BalaDe, op zaterdag 30 maart. ...
Lees meer »
Autismecafa over grensoverschrijdend gedrag
Autismecafé over grensoverschrijdend gedragHet Autismecafé Waalwijk houdt woensdag 30 januari vanaf 19:00 uur een avond in De Kansenfabriek met als thema autisme en grensoverschrijdend gedrag. Het tweemaandelijkse Autismecafé is een initiatief ván ouders vóór ouders, familieleden, ...
Lees meer »
Diner chantant
Diner chantantDonderdag 7 februari is er in het Grand Café van De Kansenfabriek weer een diner chantant. Ditmaal met een optreden van Louis de Vries en Lieve de Jager, beiden lid van het aan het Kunstencentrum verbonden ensemble Ratatouille. Beide violisten ...
Lees meer »