Hospice BaLaDe is naarstig op zoek naar vrijwilligers

Hospice BaLaDe zoekt bevlogen vrijwilligers

Hospice BaLaDe is naarstig op zoek naar vrijwilligers, die mensen met een (verstandelijke) beperking, niet-aangeboren hersenletsel, bepaalde vormen van dementie en/of psychiatrische problemen willen begeleiden in de laatste fase van hun leven. Het gaat om mensen voor wie opvang in een regulier hospice niet mogelijk is.

Linda Tielen is teamleider in het hospice. Zij kan zich voorstellen dat een oproep om vrijwilliger te worden in het hospice mensen afschrikt: “Het gaat tenslotte om de dood in combinatie met een bijzondere groep mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen. Maar in de praktijk valt de zwaarte van het vrijwilligerswerk erg mee. Het gaat bij ons vooral om mensen zo goed mogelijk te laten leven in hun laatste levensfase. Natuurlijk wordt er weleens gehuild, maar er wordt hier ook heel vaak gelachen.”

Er zijn in het hospice zes plekken beschikbaar. Een multidisciplinair team van professionals is hier 24-uur per dag aanwezig. Het hospice biedt respijtzorg, waardoor mantelzorgers de mogelijkheid hebben om hun zorgtaken (tijdelijk) aan een ander over te dragen. Op die manier kunnen zij de zorg thuis beter volhouden.

Wat een vrijwilliger in het hospice doet, hangt onder andere van de eigen voorkeuren af. Het kan gaan om activiteiten als samen met een bewoners wandelen, spelletjes doen, een boek lezen. “Het gaat nadrukkelijk niet om zorgtaken”, verduidelijkt Linda Tielen. “Daar hebben we verpleegkundigen voor. Een vrijwilliger werkt ook altijd in gezelschap van een professional. Staat er dus nooit alleen voor. En wij helpen, trainen en begeleiden onze vrijwilligers zo goed als het maar kan. We hebben daardoor een heel hecht team waarin het fijn meewerken is.”

Het werken in het hospice is uiteindelijk stervensbegeleiding. “Maar het gaat juist om de leuke dingen van het leven. Winkelen, naar de bieb, een kopje koffie met een praatje, soms is er gewoon zijn al fantastisch voor iemand,” zegt Linda. “Mensen mogen zelf aangeven wat ze wel en niet willen.”

Het ideale plaatje zou zijn dat er genoeg vrijwilligers zijn om hen telkens een dagdeel aanwezIg te laten zijn. Nu draait het hospice met vier vaste mensen. “Dus we zijn hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Als mensen kennis komen maken, zien wat wij hier doen en wat zijn kunnen betekenen en daarna besluiten om bij ons team te komen, kunnen ze gisteren beginnen.”

Wielerclub Waalwijk en het Willem van Oranje College ontfermen zich ook over het hospice, Samen organiseren zij een sponsor-wielertocht die geld moet opbrengen om het hospice van een tovertafel te voorzien. Een soort projector waarmee allerlei beelden en spelletjes op een tafel kunnen worden vertoond.

Belangstelling om vrijwilliger in Hospice BaLaDe te worden?


Bel voor meer informatie met: 088 770 2200

180529 vrijwiller hospice


Vrijwilliger zijn:

is vrijwillig, maar niet vrijblijvend.
Is verbonden, maar niet gebonden.
Is onbetaalbaar, maar niet te koop.
Is positief denken, is positief doen.
Met als enige doel,
voor jezelf en de ander een goed gevoel.
Meer nieuws
Bestellijst de kansenfabriek week 18 2024
Bestellijst De Kansenfabriek week 18-2024Klik op deze link voor de bestellijst van week 18-2024
Lees meer »
To do april 2024
TO DO APRIL 2024Naast de vaste, wekelijkse activiteiten zijn er ook meerdere extra activiteiten en bijeenkomsten in februari in BaLaDe / De Kansenfabriek. Klik hier voor een overzicht.
Lees meer »
12 uurtje
12-uurtje12-uurtjes De Kansenfabriek 2024 Slechts € 6,50 p.p. 12.00 uur tot 14.00 uur Tomatensoep, snee desembrood met omelet, snee desembrood met kroket, salade Reserveren verplicht Onderstaand een overzicht van de data (laatste zondag van de maand) ...
Lees meer »