Gezelligste stembureau

Het gezelligste stembureau van Nederland lokt De Volkskrant naar BaLaDe

Vlak achter de schuifdeuren die deze zonnige vijftiende dag van maart eigenlijk gewoon open kunnen blijven, zingt Crista Klerx evergreens als Dusty Springfield’s Son of a preacher man. Het Turkse echtpaar op weg naar het stembureau kijkt en beetje verbaasd. Maar Crista lokt iedereen met haar sirenenzang over de drempel, rechtsaf richting Stembureau. BaLaDe, dat zichzelf heeft gepresenteerd als het ‘gezelligste stembureau van Nederland’, is ook de redactie van De Volkskrant opgevallen. Fotograaf Marcel van den Bergh is er zelfs voor naar Waalwijk afgereisd voor foto’s die onderdeel gaan vormen van een reportage over hoe Nederland deze dag voor de Tweede Kamer stemt.

Terwijl sommige stemmers in het hokje verderop de grootste moeite hebben het deze keer uit de kluiten gewassen stembiljet open te vouwen, hun kandidaat te vinden, het rode potlood te hanteren, alles weer dicht te vouwen en de lap papier in de tot stembus verbouwde kliko te deponeren, heeft Van den Bergh zich naast Klerx opgesteld. Hij zoekt een ‘vrolijke kiezer’ om het plaatje compleet te maken.

Stadsdichter Joep Trommelen wordt voor de camera gesleept en poseert gewillig met een stempas nonchalant in zijn linkerhand en swingt zachtjes mee op Crista’s klanken. Even later, de dichter zit inmiddels aan een uitsmijtertje kaas in het restaurant van De Kansenfabriek, komt grappenmaker Harry Hens binnen, die uiteraard ook geknipt is voor die rol. Hij poseert eveneens voor de camera.

Het dagelijkse leven in BaLaDe gaat intussen gewoon door en het begint in het stembureau lekker druk te worden; het is immers lunchtijd en dus hebben veel kiezers even tijd om hun democratische recht uit te oefenen. Manager Lore Knulst van De Kansenfabriek ligt in een deuk. Om Harry Hens niet al te zeer uit zijn rol te halen, verstopt ze zich half achter een plant terwijl ze toekijkt hoe Hens op zijn voor Waalwijkers bekende komische manier probeert Van den Bergh's instructies op te volgen. Even later schuift Harry met een ‘latte’ aan bij de stadsdichter en samen maken ze grappen over wie van de twee in de krant gaat komen.

Sommige stembureaus hebben de uitstraling van een kerker of crematorium-aula. In BaLaDe is het deze dag feest. Het feest van de democratie wordt er in meest letterlijke zin gevierd. Inclusief kopje koffie met ‘stemcake’. Vandaag voor 1,50 euro.

Stemmen
Meer nieuws
12 uurtje
12-uurtje12-uurtjes De Kansenfabriek 2024 Slechts € 6,50 p.p. 12.00 uur tot 14.00 uur Tomatensoep, snee desembrood met omelet, snee desembrood met kroket, salade Reserveren verplicht Onderstaand een overzicht van de data (laatste zondag van de maand) ...
Lees meer »
To do mei 2024
TO DO MEI 2024Naast de vaste, wekelijkse activiteiten zijn er ook meerdere extra activiteiten en bijeenkomsten in februari in BaLaDe / De Kansenfabriek. Klik hier voor een overzicht.
Lees meer »
Bestellijst de kansenfabriek week 18 2024
Bestellijst De Kansenfabriek week 18-2024Klik op deze link voor de bestellijst van week 18-2024
Lees meer »