Wijkpunt BaLaDe heeft talent in huis… Muziek houdt de geest jong!

Alhoewel het hem niet is aan te zien, is mijn gast in deze wekelijkse rubriek van De Kansen- fabriek de 80 jaar al ruimschoots gepasseerd. Mijnheer van den Noort, een vitale man op leeftijd die sinds 1½ jaar heel tevreden in een BaLaDe-appartement op de derde verdieping woont met uitzicht op de Noordelijk gelegen uiterwaarden. Geen geraniums op de venster- bank, want met zijn boeiende verhalen en indrukwekkende anekdotes uit een ver verleden weet hij iedereen die geïnteresseerd is, spontaan aan zich te binden.

Als broekie van 12 jaar heeft hij de Tweede Wereldoorlog bewust meegemaakt. Na zijn studie kwam hij terecht bij Bata in Best, maar na een inwerk-periode zag hij uitzending naar Bata in Zuid-Afrika niet zitten en uiteindelijk streek hij neer bij Block & Stibbe, destijds een van de vele gerenommeerde schoenfabrieken die Waalwijk rijk was, waar hij tot zijn pensionering met veel voldoening heeft gewerkt. Tijdens en na zijn arbeidzame leven heeft mijnheer van den Noort, zeg maar gewoon Ben hoor meneer, zich drie hobby’s eigen gemaakt; De Tweede Wereldoorlog… rondleidingen verzorgen in de limonade- en likeurfabriek Jonkers… en muziek. Muziek die als het ware als een rode draad door zijn leven loopt.

Met veel boeken vol foto’s, krantenknipsels en naslagwerk herinnert Ben zich nog als kleine jongen de roemruchte periode ’40-’45, die bij hem heel veel indruk heeft nagelaten. Ook heeft Ben ruim 18 jaar rondleidingen verzorgd tussen de oeroude en originele machines en het laboratorium van limonade- en likeurfabriek Jonkers in Hilvarenbeek, waar ook de vermaarde Schrobbelèr ontwikkeld en geproduceerd is. Eigenlijk bij toeval is Ben de muziek via een bevriende relatie gaan waarderen. Niet met een simpel triangeltje van Intertoys, maar via gitaar en banjo met een heuse, professionele contrabas, die staande bijna net zo groot is als Ben zelf.

Deze contrabas werd vanaf 1951 zijn geesteskind. Via repetities met leeftijd-genoten achter in de toenmalige grootste muziekwinkel van Nederland, de Tilburgse firma Rossmeisl, kreeg hij de smaak dusdanig te pakken dat er een orkest werd geformeerd en zij als 6-mans formatie ”De Linkpipers” elk weekend heel Nederland doorkruisten. De première vond plaats in de eerste dansclub van Tilburg; ”De Lindenboom”. Ooit heeft Ben nog het voorrecht gehad om samen te spelen met de vaste drummer van Toon Hermans. Met een fraai, vuistdik boekwerk vol memorabele, rijk beschreven momenten en tientallen foto’s en hoogtepunten uit de dixieland- en jazzperiode onderstreept hij nog steeds zijn passie voor deze muziekgenres. Door wisselingen van muzikanten en veranderingen in het repertoire wisselde de naam sindsdien drie keer: als ’’Dixie One & Seven”, als het kwartet ”Tableau” en nu als het ”After Eight Kwintet”.

Ben is een bescheiden, blijmoedige en optimistische man en dat straalt hij ook uit. Hij heeft dan ook een even simpele als doordachte lijfspreuk; ”Houd de moed erin” !!

Door Harry Hens.

Foto
Meer nieuws
Dinsdag en donderdagavondmenus mei 2024
Dinsdag- en donderdagavondmenu's mei 2024Klik op deze link voor een overzicht van de dinsdag- en donderdagavonddiners à €6,50 in MEI 2024 in De Kansenfabriek.
Lees meer »
Bestellijst de kansenfabriek week 19 2024
Bestellijst De Kansenfabriek week 19-2024Klik op deze link voor de bestellijst van week 19-2024
Lees meer »
12 uurtje
12-uurtje12-uurtjes De Kansenfabriek 2024 Slechts € 6,50 p.p. 12.00 uur tot 14.00 uur Tomatensoep, snee desembrood met omelet, snee desembrood met kroket, salade Reserveren verplicht Onderstaand een overzicht van de data (laatste zondag van de maand) ...
Lees meer »