Leerlingen leren spelenderwijs de kneepjes van het vak!

Horeca is een vak apart. Daar moet je voor geboren zijn.

Althans, dat wordt vaak beweerd door outsiders. Maar als kok, kok in opleiding of medewerker in de bediening in deze ambachtelijke bedrijfstak, hoeft het helemaal geen straf te zijn om op onregelmatige uren te werken. Dat geldt zeker ook voor de vijftien medewerkers, die in Grand Café De Kansenfabriek van Wijkpunt BaLaDe dagelijks professioneel begeleid worden door gediplomeerd leermeester Ad van Wel.

Met zijn 40 jaar ervaring en alle benodigde papieren op zak weet hij als geen ander van de hoed en de rand en het is voor hem telkens weer een uitdaging om zijn leerlingen, wanneer dat nodig is, bij te sturen, om hen op deze leerzame manier klaar te stomen voor het grote avontuur. Maar er is meer; Mensen vriendelijk begroeten bij binnenkomst, oogcontact maken, hen de weg wijzen naar bijvoorbeeld de garderobe, altijd correct gekleed zijn, hen begeleiden naar een tafel en de gasten het gevoel geven dat zij welkom zijn. Ook het uitserveren van de gerechten vergt discipline en dient op een zorgvuldige manier te gebeuren. Dat geldt zowel bij de lunch als bij het diner. Leermeester Ad begeleidt hen daarbij en corrigeert waar dat nodig is.

Het horecavak is een fysiek zwaar vak, zeker voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Toch doen zij het elke dag weer met een lach op het gezicht, waaruit blijkt dat ze plezier hebben in het vak.

Door Harry Hens.

Foto
Meer nieuws
Dinsdag en donderdagavondmenus december 2024
Dinsdag- en donderdagavondmenu's december 2024Klik op deze link voor een overzicht van de dinsdag- en donderdagavonddiners à €6,50 in december 2024 in De Kansenfabriek.
Lees meer »
Bestellijst de kansenfabriek week 49 2024
Bestellijst De Kansenfabriek week 49-2024Klik op deze link voor de bestellijst van week 49-2024
Lees meer »
High tea
Lees meer »