Autisme café weer in BaLaDe op woensdag 28 september a.s.

Het Autismecafé is een initiatief van ouders voor ouders, familieleden, vrienden en professionals die een kind met een autisme spectrum stoornis hebben, meemaken of begeleiden. De toegang is gratis. Het Autismecafé vervult een regiofunctie. Het vindt tweemaandelijks plaats met wisselende sprekers, behalve in de zomermaanden.

Dit keer komt Anneke de Groot, zij is de ondernemende en eigen-wijze moeder van twee zoons, waarvan de jongste op 3-jarige leeftijd de diagnose klassiek autisme kreeg. Anneke de Groot is de schrijfster van het boek Houvast. Sinds 2000 begeleidt, traint en coacht zij gezinnen, begeleiders en organisaties die werken vanuit de Stichting Horison, die werkt vanuit Contact gericht Spelen en leren. Contact gericht Spelen en leren geeft je de ingang om je kind uit te nodigen zichzelf te ontwikkelen. Contact is belangrijk. Het is de ingang om tot leren en ontwikkeling te komen. Maar waar is die ingang? Contact gericht spelen en leren biedt een afgestemde benadering waarbij echt contact is en kinderen met autisme meer respectvol en gelijkwaardig benaderd worden.

Anneke Groot (1958) is de grondlegger van Contact gericht Spelen en Leren. Ze is moeder van een dochter en twee zoons. Haar jongste zoon heeft autisme. Voor hem heeft ze een speelprogramma opgezet en hem zo jarenlang begeleidt tot wie hij nu is: een vrolijke innemende jongen.
Uit verschillende benaderingen heeft ze CSL ontwikkeld in 2000 en sindsdien geeft ze cursussen, trainingen, workhops en begeleid ze gezinnen en organisaties die werken met CSL. http://www.horison.nl/

Anneke de Groot heeft haar ervaringen vastgelegd in het boek Houvast, het laat je zien wat er nodig is om met kinderen met autisme contact te maken en hoe je aan kunt sluiten op hun prikkelverwerking. Waarom werkt het om met deze kinderen mee te spelen in hun spel en op hun voorwaarden? Dat biedt houvast en daar liggen de mogelijkheden om hun kwaliteiten en leervermogen te ontwikkelen.

Het boek gaat uitgebreid in op prikkelverwerkingsproblemen en dyspraxie, waardoor het deze kinderen vaak niet lukt te laten zien dat ze iets wel begrijpen. Ze hebben moeite om gericht te handelen en leren minder van hun fouten, ze verdwalen in hun hoofd. Een helpende (ouder)hand, afgestemd op de uitvoerende vaardigheden (executieve functies), helpt hen om tot gerichter handelen te komen en succeservaringen te hebben. Ons onderwijssysteem en opvoedingsideeën staan vaak haaks op wat deze kinderen nodig hebben.

De auteur reikt talloze zeer bruikbare handvatten aan om de juiste afstemming te vinden, het contact met het kind te versterken en het leervermogen van een kind aan te spreken.
Het meeste impact hebben de reacties van opvoeder/hulpverlener: “Als je open en zonder oordelen bent, komt een kind met autisme naar je toe”. Het laatste deel gaat daarom over jezelf en hoe je je gevoelens als stress, onzekerheid en machteloosheid om kunt zetten in kracht en vertrouwen.

Op verrassende wijze schrijft Anneke Groot, moeder van een zoon met autisme en ruim 15 jaar gewaardeerd deskundige op het gebied van contact en autisme, over haar inzichten. Ze vertelt met veel levendige praktische voorbeelden. Een prachtig boek voor ouders en professionals.

U bent allemaal van harte welkom! Wij hopen wederom op een grote opkomst.

Met vriendelijke groet,

Autismecafé Waalwijk

Tootje Zijlmans, Wouda van Mensfoort, Ineke van Reeven, Astrid van Dorsten en Inèz Mimpen

VERLOOP AVOND

19.30 uur Ontvangst met koffie & thee
19.45 uur Welkom
19.50 uur Deel 1
20.30 uur Pauze
20.45 uur Deel 2
21.45 uur Napraten

LOCATIE
Balade 1, 5142 WX Waalwijk
Ruime, gratis parkeergelegenheid aanwezig bij ingang De Jonghestraat. Toegang gratis, vooraf aanmelden niet nodig!
Meer nieuws
Bestellijst de kansenfabriek week 18 2024
Bestellijst De Kansenfabriek week 18-2024Klik op deze link voor de bestellijst van week 18-2024
Lees meer »
To do april 2024
TO DO APRIL 2024Naast de vaste, wekelijkse activiteiten zijn er ook meerdere extra activiteiten en bijeenkomsten in februari in BaLaDe / De Kansenfabriek. Klik hier voor een overzicht.
Lees meer »
12 uurtje
12-uurtje12-uurtjes De Kansenfabriek 2024 Slechts € 6,50 p.p. 12.00 uur tot 14.00 uur Tomatensoep, snee desembrood met omelet, snee desembrood met kroket, salade Reserveren verplicht Onderstaand een overzicht van de data (laatste zondag van de maand) ...
Lees meer »